Setkání s jazykovědcem Karlem Olivou

Setkání s Karlem Olivou, Radotíňanem, jazykovědcem a známým propagátorem českého jazyka se uskuteční ve středu 26. června v místním kině (Na Výšince 875/4). Začátek je ve 20.00 hodin. Povídat se bude o vztazích českého a německého jazyka v průběhu staletí. 

➡️ Vstupenky za 100 Kč je možné zakoupit on-line na webu kina.

V průběhu vědecko-popularizačního večera se seznámíte seznámí s otázkami soužití českého a německého jazyka od středověku do doby pozdního národního obrození, v rámci toho se mj. pokusí o vysvětlení, proč do češtiny proniklo tolik německých slov, a také se bude zabývat vztahem jezuitů k češtině.

Doc. RNDr. Karel Oliva, Dr., vystudoval matematickou lingvistiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Vědecky působil v Bulharské akademii věd, na univerzitě v německém Saarbrückenu a ve Výzkumném ústavu pro umělou inteligenci ve Vídni, poté byl dlouhá léta ředitelem Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR. Po odchodu z ústavu se dlouhodobě věnuje šíření znalostí o češtině (je znám z rozhlasového pořadu Slovo nad zlato, z pořadu Uzlíky na jazyku na Stream.cz a z dalších popularizačních aktivit). Jeho prozatím posledním počinem je kniha O češtině s Karlem Olivou, která formou přátelského rozhovoru seznamuje čtenáře s historickými, pravopisnými i mnohými dalšími zábavnými fakty, zajímavostmi i záludnostmi naší mateřštiny

Setkání s Karlem Olivou, 26.6.2024

Vloženo: 06.06.2024 – Jana Hejrová, DiS.   |   Zveřejněno: 25.06.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 217 x
Vytisknout