V aule se diskutovalo o zónách placeného stání

Ve školní aule proběhla 5. června debata s občany. Hlavním tématem bylo parkování v Radotíně. Moderování se ujal radotínský starosta Karel Hanzlík a místostarosta Miroslav Knotek. 

Pozvání přijal Michael Sršeň z odboru dopravy pražského magistrátu, který se zabývá problematikou plánování dopravy a především zón placeného stání, a Josef Gál, vedoucí odboru dopravy z Úřadu městské části Praha 2. Konkrétně „dvojka“ v Praze zavedla modré zóny jako první městská část. Kromě legislativních informací se tak diskutovaly i praktické zkušenosti se zaváděním a provozem zón placeného stání. 


Reportáž TV Praha: V Radotíně se diskutovalo o zavedení modrých zón

Veřejnosti byly představeny nejen výsledky ankety o parkování v Radotíně uskutečněné v dubnu letošního roku, představitelé radnice shrnuli výstupy z v předchozích letech pořízených studií o situaci s parkováním kolem náměstí Osvoboditelů a vlakového nádraží, zpracovaných od dopravně projekčních kanceláří. Dále seznámili s projekty v souvislosti s řešením dopravy v klidu, s celopražskými statistickými údaji ohledně stupně automobility a rovněž byl představen návrh řešení parkování během výstavby Centra Radotín. 

Občané měli možnost pokládat otázky. Položeno jich bylo velké množství, ať už k obecným nebo k jednotlivým detailům systému modrých zón.

Anketa během voleb do Evropského parlamentu
Během evropských voleb, které se konají 7. a 8. června, bude možné před volebními místnostmi odevzdat lístky do ankety. Vybírat se bude ze dvou možností, pro nebo proti zavedení parkovacích zón. 

Jak parkovací zóny fungují?
Modré zóny jsou určené především rezidentům, kteří v dané oblasti bydlí. Za své auto hradí v současné době roční poplatek 1200 korun (senioři a ZTP 360 Kč). Pokud vlastní i další automobil, pak za něj každý rok zaplatí 7000 korun. Stejnou částku platí za možnost parkování v modré zóně podnikatelé. Za své třetí vozidlo už soukromým osobám systém účtuje 36 tisíc, totožnou sumu platí podnikatelé za druhé zaregistrované auto.

Návštěvníci mohou v současné podobě modrých zón parkovat a zaplatit za jejich krátkodobé využití s pomocí aplikace v mobilním telefonu. V návštěvnických zónách (oranžové nebo smíšené fialové) se platí také u parkovacích automatů.

Související články: 

Zveřejněno: 07.06.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 683 x
Vytisknout